Médoc & Haut-Médoc

Met dank aan de website https://passie.horeca.nl/ voor de vele informatie, waarop ik me kan baseren bij de voorbereiding van deze wijnvergadering van 7 februari 2017.

Samenvatting

De winter is de periode voor enkele klassieke rode bordeaux, vind je ook niet beste wijnvrienden ?
Dus zetten we er terug 5 op de agenda; op dinsdag 7 februari 5 Rode Haute Médoc en Médoc wijnen uitproberen, die Robert Parker, de beruchte, vergruisde, maar ook beroemde wijnkenner, een score gaf van 85 of meer. We hopen samen met jullie op leuke wijnen. Tot dan. Voor deze wijnavond, vragen we een bijdrage van 5 euro, een fractie van de kostprijs.

Haut-Médoc & Médoc

Kenmerken van het gebied

Médoc is een groot wijngebied op de linkeroever van de Gironde. Het is een langwerpige strook wijngaarden van de Atlantische Oceaan tot aan de stad Bordeaux. Het gebied is vlak: het hoogste punt ligt op 43 meter. Tussen de kust en het wijngebied liggen bossen. Wie door de Médoc rijdt, ziet dat het niet volledig beplant is met wijngaarden. Druivenrassen en wijnen ‘Médoc’ is de verzamelnaam voor het hele district. Binnen Médoc neemt Haut-Médoc een bijzondere plaats in. Dit is het kerngebied waar Bordeaux zijn grote naam aan te danken heeft. In Haut-Médoc zorgt een onderlaag van kiezel voor een goede afwatering enom de warmte vast te houden.

Druivenrassen

Cabernet Sauvignon

 De kiezels houden dus warmte vast, wat belangrijk is voor de rijping van Cabernet Sauvignon, het belangrijkste druivenras in dit deel van de Haut-Médoc. In de wijnen geeft Cabernet Sauvignon vooral tannine en aroma’s van rood fruit, zwarte bessen (cassis) en ceder.

Merlot

Merlot is de tweede druif van Haut-Médoc. Deze geeft de uiteindelijke assemblage haar zachte, soepele smaak en aroma’s van laurier en leer.

In veel mindere mate, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec & Carmenère

De overige toegestane druivenrassen worden weinig gebruikt. Cabernet Franc geeft een fruitige geur, Petit Verdot geeft kracht en kleur. Verder zijn de Malbec en Carmenère toegestaan.

Appellations

In de Médoc bestaan acht appellations: twee districts-appellations (Médoc en Haut-Médoc); zes gemeente-appellations. Zes gemeenten in Haut-Médoc hebben een eigen AOP. Vier daarvan liggen langs de rivier: Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux. De appellations Moulis-en-Médoc en Listrac-Médoc liggen meer landinwaarts.

Proefavond : de districtappelaties, (Médoc &) Haute-Médoc

Wij gaan ons toeleggen op de districtappelaties, deze avond.
Met een accent op de Haut-Médoc.

Oogstrendement

In Médoc is het toegestane oogstrendement 50 hectoliter per hectare, en in Haut-Médoc 45 hectoliter.

Terroir

Bodem Kiezel, zand, klei Klimaat
Gemiddelde temperatuur: 12,4°C
Gemiddeld aantal zonuren: 2083

5 wijnen  (Parker > 85)

'The Wine Advocate' van Robert Parker, vormt de richtlijn voor onze proefavond.
Zoals we wel weten wat omstreden, vooral omwille van zijn effect op de wijnprijs en ook voor zijn typische voorkeur inzake smaakprofiel. Anderzijds in de bordeaux wijnen, hebben de beste wijnen, vaak ook de meeste punten. Dus, hopen we toch erg lekkere wijnen te proeven. We kiezen 5 rode wijnen > 85 punten.

MEDOC CRU BOURGEOIS SUP.Château Patache d'Aux 2014, Parker 87, Magnus, €13,49

Château Patache d'Aux is een in België vrij bekende Médoc van voortreffelijke kwaliteit. Het heeft al een lange geschiedenis achter zich. Er wordt al sinds 1632 wijn gemaakt en behoorde ooit toe aan kardinaal Aux, een neef van paus Clemens V naar wie het beroemde wijnkasteel 'Pape Clément' is genoemd. Het is vroeger tevens een stopplaats geweest voor 'diligences' (een soort postkoets) die men hier 'pataches' noemt. Vandaar de naam en ook vandaag nog de afbeelding van de koets met witte paarden op het etiket. Het domein is sinds 1964 in handen van de huidige eigenaars, de familie Lapalu. Dit 43 hectare grote wijndomein is beplant met 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 7% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot. De wijn verblijft 12 maanden op voor een derde nieuwe Franse eiken vaten. Krachtig en geconcentreerd kunnen deze goed gestructureerde wijnen in goede jaren makkelijk 10 tot 15 jaar rijpen. Het is niet verwonderlijk dat deze wijnen dan ook met de regelmaat van een klok médailles en onderscheidingen krijgen. Hij heeft een neus van mooi rood en zwart fruit en heeft een lichte houttoets. Zijn zachte tannines en genereus fruit maken hem harmonieus en nu al aangenaam om drinken. Schenk deze wijn op 17 à 18 graden en ontkurk hem indien mogelijk een uurtje of twee op voorhand of karafeer hem als hij nog jong is, zo'n `luchtbad' zal hem alleen nog verbeteren. Een vaste waarde in Bordeaux!

HAUTE MEDOC Chateau Belle Vue, 2014,Parker 89, Magnus, €13,99

Aroma : Ingerijpt rood fruit, houtachtige noot
Smaak : Rode & zwarte bessen: Ingerijpt rood fruit, houtachtige noot
Druif : Cabernet-Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Kleur : Diep robijnrood

HAUT-MEDOC Château Charmail Cru Bourgeois, 2014, Parker 90, Magnus €15,99

De cru bourgeois, Château Charmail ligt in de directe nabijheid van de brede rivier de Gironde in de Haut-Médoc. De wijngaarden liggen dichtbij Saint-Estèphe, op zo’n twee kilometer afstand van de grootste riviermonding in Europa, met als gevolg een gematigd microklimaat. Dit resulteert in een optimale rijping van de cabernet en merlot druiven. Wijnmaker Olivier Sèze werkt klassiek en met respect voor de Médoc traditie. Zo plukt hij de druiven met de hand en filtert en klaart hij de wijn niet. Charmail is een prachtige, verfijnde stijl Bordeaux welke 14 maanden opvoeding heeft gehad op frans eiken vaten. Diep Bordeaux rood en een bijna inktzwarte wijn. Rijk aan ddoner en zwart fruit zoals kers, framboos en braamKlassieke expressie met rijpe Cabernet-tonen en een sobere, hoogwaardige houtinvloed (Cederhout). Rijpe, versmolten aanzet. Zeer zachte, maar serieuze en tevens volle ietwat vlezige structuur met volle rijpe tannines met subtiele houttonen (bron:www.grandcruwijnen.nl)

HAUT-MEDOC Château Cantemerle 5ieme grand cru classé, 2014, Parker 88,Magnus, €26,51

Château Cantemerle is een wijndomein in Bordeaux en een vijfde cru uit het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855. Cantemerle werd aan de geklasseerde wijnen toegevoegd in 1856 en is daarmee één van de zeer zeldzame wijzigingen op de oorspronkelijke classificatie (de enige andere wijziging tot nu toe is het in 1973 promoveren van Château Mouton-Rothschild van tweede tot eerste cru).
Het landgoed ligt in het dorp Macau. De oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 87 ha met een aanplant van cabernet sauvignon (50%), merlot (40%), petit verdot (5%) en cabernet franc (5%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar.
Het sap wordt vergist op staal (inox), hout en cement. De gemiddelde productie per jaar is 25.000 kisten van 12 flessen. De meningen over de kwaliteit van Cantemerle zijn verdeeld.

(bron: wikipedia)

HAUT-MEDOC Château La Tour Carnet 2010 - Grand Cru Classé, 2014, Parker 87, Magnus, 25,95

Druiven: merlot (60 %), cabernet sauvignon (34 %), cabernet franc(5 %), petit verdot (1 %)

Het middeleeuwse kasteel van La Tour Carnet is één van de oudste chateaus uit Médoc. Sinds 2000 is La Tour Carnet in handen van Bernard Magrez, die het domein een nieuw elan gaf.

bron: klassewijnen colruytComments